Dzisiaj jest:  06 Lipca 2020   Imieniny: Dominiki, Jaropeka
     
polski   english   deutsch  
Strona Główna
O gminie
Władze
Dzienniki Urzędowe
Inwestycje gminy
Kalendarz imprez 2014
Kontakt
Linki
Druki do pobrania
Oświata
Kultura
Przedszkola
GOPS
Galeria
Gminna Spółka Wodna
Organizacje pozarządowe
Sport
Parafie
Patronat Wójta Gminy
Rejestry
Video
Zdjęcia lotnicze
Polskie Solnhofen
Komunikaty i Ogłoszenia
Gospodarka odpadami
 
 
Stronę odwiedziło
2731291
gości
 
  
Komunikat w związku z trudną sytuacją...
Komunikat
Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej
w Opocznie w związku z  trudną sytuacją hydrometeorologiczną 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Opocznie, w związku z panującą trudną  sytuacją hydrometeorologiczną i prognozowanymi dalszymi opadami przypomina, że w miejscowościach, w których doszło do zalania lub podtopień indywidualnych studni nie wolno korzystać z wody ze studni, tylko z wody z wodociągu. Po opadnięciu wody należy doprowadzić studnie do odpowiedniego stanu użytkowania, tj. oczyścić je  i zdezynfekować. Dezynfekcję należy powierzyć  specjalistycznym firmom, które przeprowadzą ją zgodnie z odpowiednimi instrukcjami. Kolejnym etapem działań jest wypompowanie wody  z zawartością środka dezynfekującego oraz płukanie studni, a następnie laboratoryjne przebadanie jakości wody. Natomiast pomieszczenia, które uległy zalaniu należy oczyścić  z osadów i zdezynfekować przy użyciu dostępnych  środków dezynfekcyjnych. Podczas usuwania skutków podtopień i w pracach porządkowych należy stosować  ubrania ochronne,  tj.: gumowe rękawice i obuwie, fartuchy itp. 

Bardzo istotne jest, aby nie spożywać artykułów żywnościowych, które były przechowywane w zalanych pomieszczeniach, zostały zalane lub zawilgocone, mają zmieniony zapach, barwę, konsystencję, widoczną pleśń, w widoczny sposób zostały zanieczyszczone, są pozbawione etykiet, uszkodzone  – grozi to wystąpieniem chorób układu pokarmowego Posiadaną żywność należy chronić przed zepsuciem i zanieczyszczeniem:
- produkty nietrwałe jak mięso, wędliny, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze i gotowe 
  potrawy przechowywać w temperaturze  poniżej 8 º C.
- składać żywność w suchym i chłodnym miejscu,
- chronić żywność przed gryzoniami  i szkodnikami,
- przechowywać żywność w szczelnych opakowaniach.

Wodę do picia, płukania warzyw i owoców spożywanych na surowo, do mycia zębów należy zawsze gotować  przed użyciem. Należy pamiętać, by nie dopuszczać do zetknięcia surowych produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby ) oraz warzyw z produktami gotowymi do spożycia.
Należy zachować szczególne zasady higieny niemowląt i dzieci, w tym: mycie butelek, smoczków i innych przedmiotów użytku w wodzie przegotowanej, mycie zębów w wodzie przegotowanej, kąpiel niemowląt w wodzie przegotowanej o właściwej temperaturze. 

Bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny, w tym: dokładne mycie rąk wodą z mydłem po każdej wizycie w toalecie, obrządzaniu zwierząt, po oczyszczaniu warzyw, mięsa, jaj. W przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, nudności,  podwyższonej temperatury czy  innych objawów zatrucia pokarmowego należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Nie należy lekceważyć zranień powstałych podczas prac porządkowych – grożą zakażeniem laseczkami tężca (Clostridium tetani). W przypadku zranienia należy zgłosić się do lekarza i poddać  szczepieniu przeciwko tężcowi.

Kontakt z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Opocznie: 
Tel: 44 7552329
lub alarmowy 609318812
e-mail: ppoczno@pis.lodz.pl.

 
Powrót  Drukuj  
 
 
 
 
URZĄD GMINY W SŁAWNIE ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 31, 26-332 Sławno
Copyright CONCEPT Intermedia
CMS S@M CONCEPT Intermedia