Komunikat
Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej
w Opocznie w związku z trudną sytuacją hydrometeorologiczną
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Opocznie, w związku z panującą trudną sytuacją hydrometeorologiczną i prognozowanymi dalszymi opadami przypomina, że w miejscowościach, w których doszło do zalania lub podtopień indywidualnych studni nie wolno korzystać z wody ze studni, tylko z wody z wodociągu. Po opadnięciu wody należy doprowadzić studnie do odpowiedniego stanu użytkowania, tj. oczyścić je i zdezynfekować. Dezynfekcję należy powierzyć specjalistycznym firmom, które przeprowadzą ją zgodnie z odpowiednimi instrukcjami. Kolejnym etapem działań jest wypompowanie wody z zawartością środka dezynfekującego oraz płukanie studni, a następnie laboratoryjne przebadanie jakości wody. Natomiast pomieszczenia, które uległy zalaniu należy oczyścić z osadów i zdezynfekować przy użyciu dostępnych środków dezynfekcyjnych. Podczas usuwania skutków podtopień i w pracach porządkowych należy stosować ubrania ochronne, tj.: gumowe rękawice i obuwie, fartuchy itp.
Bardzo istotne jest, aby nie spożywać artykułów żywnościowych, które były przechowywane w zalanych pomieszczeniach, zostały zalane lub zawilgocone, mają zmieniony zapach, barwę, konsystencję, widoczną pleśń, w widoczny sposób zostały zanieczyszczone, są pozbawione etykiet, uszkodzone – grozi to wystąpieniem chorób układu pokarmowego Posiadaną żywność należy chronić przed zepsuciem i zanieczyszczeniem:
- produkty nietrwałe jak mięso, wędliny, mleko i jego przetwory, a także tłuszcze i gotowe
potrawy przechowywać w temperaturze poniżej 8 º C.
- składać żywność w suchym i chłodnym miejscu,
- chronić żywność przed gryzoniami i szkodnikami,
- przechowywać żywność w szczelnych opakowaniach.
Wodę do picia, płukania warzyw i owoców spożywanych na surowo, do mycia zębów należy zawsze gotować przed użyciem. Należy pamiętać, by nie dopuszczać do zetknięcia surowych produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby ) oraz warzyw z produktami gotowymi do spożycia.
Należy zachować szczególne zasady higieny niemowląt i dzieci, w tym: mycie butelek, smoczków i innych przedmiotów użytku w wodzie przegotowanej, mycie zębów w wodzie przegotowanej, kąpiel niemowląt w wodzie przegotowanej o właściwej temperaturze.
Bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny, w tym: dokładne mycie rąk wodą z mydłem po każdej wizycie w toalecie, obrządzaniu zwierząt, po oczyszczaniu warzyw, mięsa, jaj. W przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, nudności, podwyższonej temperatury czy innych objawów zatrucia pokarmowego należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Nie należy lekceważyć zranień powstałych podczas prac porządkowych – grożą zakażeniem laseczkami tężca (Clostridium tetani). W przypadku zranienia należy zgłosić się do lekarza i poddać szczepieniu przeciwko tężcowi.
Kontakt z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Opocznie:
Tel: 44 7552329
lub alarmowy 609318812
e-mail: ppoczno@pis.lodz.pl.