DLA POWODZIAN
INFORMACJA – INSTRUKCJA
Czynności, jakie należy wykonać przed przystąpieniem do ponownego użytkowania pomieszczeń
przeznaczonych na pobyt ludzi (mieszkalnych), które uległy zalaniu na skutek powodzi:
1. Przed przystąpieniem do wszelkich prac porządkowych należy ubrać odzież ochronną,najlepiej pełne fartuchy, obuwie gumowe, maseczki oraz rękawice gumowe,
2. Prace porządkowe należy rozpocząć od:
a) natychmiastowego usunięcia wszelkiego sprzętu i wyposażenia, które na skutek zalania uległy zniszczeniu( do komunalnych zbiorników na śmieci i odpadki),
b) usunięcia wszelkich naniesionych przez wody powodziowe zanieczyszczeń(szlam, muł, inne nieczystości),
c) opróżnienia lodówek i zamrażarek z wszelkich produktów spożywczych, które uległy zepsuciu na skutek przetrzymywania ich w niewłaściwej temperaturze (wyłącznie urządzenia chłodnicze). Zepsutą żywność zapakować w szczelne worki foliowe i wyrzucić do zbiorników na śmieci.
3. Z chwilą rozpoczęcia prac porządkowych należy otworzyć wszystkie okna pomieszczeń mieszkalnych w celu ich należytego przewietrzenia,
4. Nieczystości, które dostały się do mieszkań np. osad, muł, szlam itp. należy zbierać łopatami do wiader i usuwać do zbiorników na śmieci,
5. Po usunięciu zanieczyszczeń należy przystąpić do starannego, kilkakrotnego zmycia podłóg, posadzek, ścian wyłożonymi kafelkami, progów, schodów,. Do mycia należy używać wszystkich dostępnych środków myjących i dezynfekujących. Wodę z mycia i dezynfekcji należy wylewać do kanalizacji.
6. Z dostępnych w handlu środków myjących i dezynfekujących zaleca się stosować takie środki jak: DOMESTOS, ACE, CLOROX, Środki te należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta,
7. Wszelkie zanieczyszczenia powstałe na meblach i innym sprzęcie, stanowiącym wyposażenie mieszkań, należy myć i dezynfekować w sposób podany wyżej. Środki do mycia i dezynfekcji należy stosować ściśle wg wskazań producenta podanych na etykiecie lub opakowaniu środka,
8. Do dezynfekcji wanien, zlewów, kratek ściekowych, ubikacji można używać również takich środków dezynfekcyjnych jak CHLORAMINA - w stężeniu 5%, tj. 5 łyżek stołowych na 1 litr wody, czas dezynfekcji 5 minut,
9. Do dezynfekcji lodówek i zamrażarek, po ich starannym umyciu i osuszeniu należy używać Chloraminy w stężeniu 5%. Po umyciu, dezynfekcji i osuszeniu urządzeń chłodniczych, a przed ich ponownym napełnieniem żywnością, należy je starannie przewietrzyć.
10. Wszelką odzież, która uległa zniszczeniu w czasie zalania, należy pakować do worków foliowych i wyrzucić do pojemników na odpady komunalne. Odzież zabrudzoną lecz zdatną do dalszego użytku, należy starannie wyprać, a następnie wyprasować.