Dzisiaj jest:  30 Października 2020   Imieniny: Augustyny, Łukasza
     
polski   english   deutsch  
Strona Główna
O gminie
Władze
Dzienniki Urzędowe
Inwestycje gminy
Kalendarz imprez 2014
Kontakt
Linki
Druki do pobrania
Oświata
Kultura
Przedszkola
GOPS
Galeria
Gminna Spółka Wodna
Organizacje pozarządowe
Sport
Parafie
Patronat Wójta Gminy
Rejestry
Video
Zdjęcia lotnicze
Polskie Solnhofen
Komunikaty i Ogłoszenia
Gospodarka odpadami
 
 
Stronę odwiedziło
2908286
gości
 
  
Konkurs lepienia pierogów w Trojanowie 2014


    W dniu 17.05.2014 roku w świetlicy wiejskiej w Trojanowie odbył się konkurs lepienia pierogów w którym wzięły udział panie z pięciu sąsiadujących ze sobą kół gospodyń wiejskich: z Antoniówki, Gawron, Kamienia, Trojanowa oraz Wincentynowa. Celem konkursu było promowanie walorów regionalnej kuchni oraz popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego wśród mieszkańców gminy. Jury  nie miało łatwego zadania. Ocenie podlegała bowiem nie tylko ilość wykonanych pierogów w  określonym czasie, ale także  ich kształt, wielkość ,sposób zawijania,  także jakość i grubość ciasta oraz walory smakowe farszu. Organizatorzy zapewnili uczestnikom wszystkie produkty na podstawie zapotrzebowań złożonych przez poszczególne KGW. Startujący w konkursie przywozili  ze sobą jedynie stolnicę, wałek do ciasta i farsz, żeby  nie wydłużać czasu,który  został zaplanowany na 1 godzinę. Jak w ciągu 60 minut zrobić z 2 kg mąki kilkadziesiąt pierogów, zachowując odpowiedni kształt pieroga i grubość ciasta. Panie pracowały w iście zawrotnym tempie, a na ich zwinne palce było aż miło patrzeć. Z każdą chwilą powiększały się ilości pierogów na tacach przy czym nie brakowało humoru i dobrej zabawy.Technika lepienia pierogów to jedno, ale odnotować w tym miejscu należy olbrzymią pomysłowość  i kunszt w tworzeniu palety smaków. Oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i mięsem, pojawił się cały wachlarz kombinacji farszu. Były różne rodzaje mięs w połączeniu z różnymi owocami i warzywami, a także pierogi z samymi owocami . Niezwykle interesujące były pierogi indyjskie z farszem pieczarkowym, pieczone w piekarniku. Smak tego kulinarnego wynalazku z Wincentynowa był naprawdę przedni. Panie z Kamienia przygotowały natomiast ruskie pierogi zaznaczając przy tym że nie mają one żadnego kontekstu politycznego. Nowatorskie propozycje przedstawiły panie z Trojanowa, wykonując pierogi z kaszą gryczaną oraz kaszą kuskus. Ponieważ jury nie potrafiło jednoznacznie wskazać zwycięzcy, wójt Tadeusz Wojciechowski wręczył równorzędne nagrody wszystkim kołom startującym w konkursie. Imprezę zakończyła wspólna degustacja pierogów i wymiana przepisów. 

 
 

Powrót  Drukuj   
GALERIE
 
 
 
 
URZĄD GMINY W SŁAWNIE ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 31, 26-332 Sławno
Copyright CONCEPT Intermedia
CMS S@M CONCEPT Intermedia